Yhteystiedot

Tietoja sukunimestä Pyrrö

 

Pyrrö nimeä esiintyy erityisesti pohjois-pohjanmaalla, Pyhä- ja Siikajokilaaksossa. Nimi voi olla samaa perua kuin läntiset Piri-nimet (Birgher, Bygher ja Börje.

Ainakin läheiset Pyrrilä, Pyrri ja Pyrilä, joista on vanhoja tietoja Varsinais-Suomesta ja Hämäläis-Satakuntalaisalueelta on Saxèn yhdistänyt (1905) Birgeriin (esim. talon nimi Pyrylä v. 1411 Pyrrilä v. 1540, Uuskirkko TL. Pyrrölä v. 1540, Pyrelä v. 1667, Sauvon porvari Hendric Pyrri v. 1632, Turku Sipi Heikinpoika Pyrri, v. 1557 Pälkäne).                                                               

Pohjalaiset nimet saattaisivat olla karjalaistakin lähtöä ja pohjautua ortodoksiin ristimänimiin Pirha, Perha joista todennäköisesti on muovautunut sukunimet Pirhonen, Pyrhönen.

Pyrrö mainitaan Talon-nimenä Kärsämäellä v.1675 Oulaisissa v.1607, Haapavedellä Heinrick Pyrrö v.1699 ja Kärsämäellä Erik Pyrrö v.1775. Pohjanmaa, Kärsämäki, Oulainen alueen Pyrröjen sukuhaara.

Pyrrö on tunnettu sukunimenä myös Suojärvellä ja Impilahdella, mistä Pyrröjä on muuttanut jonkin verran siirtolaisina viime sotien jälkeen.

 

Lähde: Pyrrö: Sukunimi-info (salste.net)

 

Pohjanmaan ja Karjalan sukuhaaroja ei ole pystytty asiakirjoihin perustuvaan tutkimuksessa toteamaan, että näillä olisi yhteenkuuluvaisuutta. Henkikirjoihin perustavat tiedot päättyvät luovutetun Karjalan alueella vuoteen 1640.                                                                                      

Tilastotietoa nimestä Pyrrö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://verkkopalvelu.vrk.fi/nimipalvelu

 

LUOVUTETTU KARJALA

Luovutetun Karjalan alueella syntyneet henkilöt, syntyneistä ja kastetuista, n.1724 - 1914

Sukututkimustietojen kerääminen Impilahden alueelta vaikeuttaa koska vt. kirkkoherran asunto (Metsäkylän Hukkasen talon piharakennus) paloi 29/5 1899, jolloin tuhoutuivat: v. 1756 rippi- ja lastenkirjat 1880 – 1890, syntyneiden luettelot 1857 – 1888 ja muuttaneiden luettelot 1882 – 1899, tästä johtuen muutamat tiedot ovat vajavaisia, 1850 – 1931 väliseltä ajalta Impilahden seudulta on vielä ongelmana koska Viipurin kaupunkiseurakunnan / tuomiokirkkoseurakunnan kirkonkirjat ovat sodan 1939 – 40 aikana jääneet Viipuriin ja lienevät tuhoutuneet, edellä mainitun ajanjakson ajalta on kuitenkin saatavissa jonkin verran tietoja joka on auttanut sukutietojen saamisessa.

 

Vuoden 1912 jälkeen syntyneitä ja kastettuja.

Pyrrö nimellä syntyneitä lapsia ei edellä mainitusta hakuohjelmista saa esille, joskin jonkin verran löytyy 1930 luvulla kuolleita henkilöitä. Tämä osoittaa että kuinka vaikea on sukututkimusta edistää ennen v. 1763 ja vuoden 1914 jälkeen syntyneistä henkilöistä, vuoteen 1953 asti syntyneistä henkilöistä on tiedot saatavissa Kansallisarkistosta ja sen jälkeen ainoastaan kirkonkirjoista ja omaan sukuun kuuluvilta omaisilta.

 

DIGITOIDUT TUEDOT:

KATIHA- tietokanta https://katiha.xamk.fi, KATIHAN tietokannassa on tiedot ainoastaan luovutetun Kajalan alueella syntyneiden ja asuvien henkilötietoja.

Suomen Sukuhistoriallisen Yhdisty Ry:n http://www.sukuhistoria.fi sivuilla oleva tietokanta (HISKI - kuvatietokanta, tiedot koko suomen seurakunnista) on edistyksellisempi koska sieltä pääsee linkillä henkikirjoihin. Katihan ja HISKIN tiedoissa on jonkin verran eroavaisuuksia johtuen ilmeisesti tietojen viennin virheellisyydestä.

 

Sukututkimuslinkkejä: https://www.sukujutut.fi/linkkeja.ht