Heikki Henric Pyrrö

Talollinen (bonde) (4.8.1756 Kontiolahti tila No.4 - 5.1.1818 Kontiolahti tila No.4)

Heikki Niilonpoika Pyrrö on rippikirjatietojen mukaan syntynyt 4.8.1756 ja hänen vaimonsa Valpuri Nissinen 5.9.1766.

He luultavasti ovat menneet naimisiin vuoden 1784 keväällä, sillä pariskunnan ensimmäinen lapsi syntyi saman vuoden syksyllä samoihin aikoihin kun Valpuri täytti 18 vuotta.

Yhteensä he saivat kahdeksan lasta, mutta Mikko-poika on todennäköisesti kuollut pian syntymänsä jälkeen, sillä häntä ei löydy mistään kirjoista. Heikki menehtyi 5.1.1818 korkeaan kuumeeseen ja Valpuri samoin kymmenen vuotta myöhemmin 23.1.1828. Molemmat olivat kuolleessaan 61-vuotiaita.

Heidät on haudattu Leppälahden kappelissa, joka Uudenkaupungin rauhan aikoihin 1721 siirrettiin Ruskealan uuteen seurakuntaan kuuluvaksi kappeliksi. Poika Niilosta tuli isänsä jälkeen kotitilan uusi isäntä.

Heikki Pyrrö ja Valpuri Nissinen asuivat Ruskealan pitäjän Kontiolahden kylän tilalla nro 4. Heillä oli seitsemän aikuiseksi elänyttä lasta.

Heikki Pyrrön 1802 syntyneestä pojasta Heikki Heikinpoika Pyrröstä sekä hänen vaimostaan Marketta Katri (Greta) Anders Auvinen (Auvin) Pyrröstä erkanee kaksi erillistä sukuhaaraa.

Niilo Pyrrö s.1840 sekä Juho (John) Pyrrö s.1846

Heikki Heikinpoika Pyrrö syntyi 3.3.1802 Ruskealan pitäjän Kontiolahden kylässä.

Heikki pääsi ripille hieman myöhään, 22-vuotiaana vuonna 1824. Saman vuoden kesäkuussa hänet on jo vihitty Reetta Niilontytär Suhosen kanssa. Reetta oli syntynyt n. 1804 Ruskealan Soanlahden kylässä, jossa hänen perheensä eli itsellisinä.

Reetta muutti häiden jälkeen Heikin kotitilalle Kontiolahdelle. He saivat neljä lasta, joista kaksi viimeisintä tosin menehtyi. Poika Juho vajaan vuoden ikäisenä hinkuyskään sekä myöhemmin syntynyt poika, myös Juho nimeltään, n.kahdeksan kuukauden ikäisenä yskään.

Reetta itse kuoli viimeisimmän lapsen synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin 21.12.1831, vain 27-vuotiaana.

Heikki joutui etsimään taloon uuden emännän ja menikin toisen kerran naimisiin seuraavana vuonna 21.10.1832. Toinen vaimo Marketta Antintytär Auvinen oli syntynyt 17.1.1811 Ruskealan Kontiolahdella.

Marketan kanssa Heikki sai vielä seitsemän lasta, yhden tyttären ja kuusi poikaa. Mikko-poika kuoli kahden kuukauden ikäisenä hinkuyskään ja Pekka-poika yhdeksän vuoden ikäisenä kuumeeseen. Perheen kaikki kasteet, vihkimiset ja hautaukset on suoritettu Leppälahden kappelissa, joka myöhemmin on erotettu omaksi seurakunnakseen.

Heikki on toiminut kotitilallaan isäntänä yhdessä isoveljensä Niilon kanssa, kunnes 1850-luvulta alkaen Heikin perhe on asunut kylällä ensin torppareina ja sitten itsellisinä eli tilattomina henkilöinä.

1860-luvulla Heikin perhe on rippikirjatietojen mukaan asunut Suistamon seurakunnan alueella, ainakin ajoittain.

Rippikirjatietojen mukaan Heikki on kuollut 3.8.1864, mutta Ruskealan haudattujen luetteloista häntä ei löytynyt. Marketta kuoli Ruskealassa pöhötautiin 13.3.1879.