DNA- tutkimukset Pyrrön suvussa

Seppo Pyrrö, s. 1944, DNA- näyte tilattiin helmikuun lopussa 2015, näyte otettiin sylkinäytteenä isälinjalta Y-DNA 67. Tämän testituloksen saatuamme jatkoimme seuraavilla testeillä, BY 2572, Z 2045, Family Finder, Big Y, näistä testeistä tilattiin vielä Y Full- testi joka analysoi nämä testit, analysointi tehtiin Moskovassa Y Full- team Vadimin Urasin.

Y-DNAn testitulokset, pdf

Kuva kertoo että: I-L287 on 26 osumaa, I-L258 26, I-Z2045 11, IY17220 11 osumaa (henkilöä).

Alimmainen, että minun haploryhmään (I-Y50616,YOU 1) on vain yksi osuma, eli keltään muulta mistään maailman kolkasta ole löytynyt samaa haploryhmää. Osumaan saatu isälinjan vanhin selville saatu esi-isä on sotilas Johan Möller (esiintyy myös muodossa Myller) s. 24.07.1740, k. 18.05.1813 Vehmaalla, Varsinais-Suomessa. Hän on viisi-kuusi sukupolvea taaksepäin Niilo Pyrröstä 1685. Yhteyttä Itä-Suomeen, saati Pyrrön sukuun ei ole löydetty. Yhteinen, varsin seikkaperäinen Y-haploryhmä kuitenkin kertoo, että jossain historian hämärissä yhteinen esi-isä pitäisi olla löydettävissä. Minun DNA:n päättyvät tutkimuksen mukaan Sastamalaan, välimatka paikkakuntien välillä on n. 100 km joten meillä on kyllä jonkinlainen yhteys olemassa vuosisatojen takana. Sepon kaukaisin esi-isä on Niilo Pyrrö s. 1685.

Erkki Kalervo Pyrrö, s. 1941 (Y-DNA67)voidaan luonnollisesti tehdä vain miehille,koska naisella ei ole Y-kromosomia lainkaanNaishenkilö voi silti tutkituttaa isälinjaansa, jos on mahdollista saada DNA-näyte esim. naisen isältä, veljeltä, veljen pojalta tai muulta suoran isälinjan miespuoliselta edustajalta. Se kertoo yhtä lailla naisen isälinjasta. Erkin testi on lähetetty tutkittavaksi maaliskuun alussa 2019 ja tuloksia odotetaan 6 - 8 viikon kuluttua.

Jäämme odottamaan testien tuloksia alkukesään mennessä. Mielenkiintoinen on Erkin testi, saadaanko selville onko isälinjassa yhteyttä Niilo Pyrrö s. 1685 ja Niilo Juhonpoika Pyrrö s.n. 1743, k. <> 1790-91 Impilahden Häyskyvaarassa.

Leena Karmakallio os. Pyrrö, s. 1946 (mtDNA)mtDNA, suoraa äitilinjaa ei tutkita "naissukupuolikromosomista" (X), vaikka isälinjaa tutkitaan miessukupuolikromosomista (Y). Äitilinjan tutkimus perustuu solun mitokondrion DNA:n tutkimiseen. Testiä kutsutaanmtDNA- testiksi (mt=mitokondrio).

Leenan kaukaisin äitilinjan henkilö on Lisa Johansdotter Davidsson s. 6.9.1751 Orimattilan Rakkolan kylässä, k. 7.6.1818 Orimattilan Rakkolan kylässä.

Pekka Mononen, s. 1946 (Y-DNA67) on tilattu 4.3.2019. Pekan kaukaisin esi-isä on Tauno Petteri Mononen s. 1919 Ruskealassa, joten hänen testin tuloksena saadaan oma uusi isälinja.

Pekan äidinäiti Anna (Anni) Simontytär Pyrrö s. 1883 Ruskealassa (viidenessä sukupolvessa) sukujuuret ulottuvat kuitenkin Niilo Pyrröön s. 1685.

Geneettinen sukututukimus sukuseuran näkökulmasta

ESITYS; Genettinen sukututkimus, Riikka Piironen