Tietoja sukunimestä Pyrrö

Pyrrö nimeä esiintyy erityisesti pohjois-pohjanmaalla, Pyhä- ja Siikajokilaaksossa.

Nimi voi olla samaa perua kuin läntiset Piri-nimet (Birgher, Bygher ja Börje.

Ainakin läheiset Pyrrilä, Pyrri ja Pyrilä, joista on vanhoja tietoja Varsinais-Suomesta ja Hämäläis-Satakuntalaisalueelta on Saxèn yhdistänyt (1905) Birgeriin (esim. talon nimi Pyrylä v. 1411 Pyrrilä v. 1540, Uuskirkko TL. Pyrrölä v. 1540, Pyrelä v. 1667, Sauvon porvari Hendric Pyrri v. 1632, Turku Sipi Heikinpoika Pyrri, v. 1557 Pälkäne).

Pohjalaiset nimet saattaisivat olla karjalaistakin lähtöä ja pohjautua ortodoksiin ristimänimiin Pirha, Perha joista todennäköisesti on muovautunut sukunimet Pirhonen, Pyrhönen.

Pyrrö mainitaan Talon-nimenä Kärsämäellä v.1675 Oulaisissa v.1607, Haapavedellä Heinrick Pyrrö v.1699 ja Kärsämäellä Erik Pyrrö v.1775.

Pohjanmaa, Kärsämäki, Oulainen alueen Pyrröjen sukuhaara.

Pyrrö on tunnettu sukunimenä myös Suojärvellä ja Impilahdella, mistä Pyrröjä on muuttanut jonkin verran siirtolaisina viime sotien jälkeen.

Pohjanmaan ja Karjalan sukuhaaroja ei ole pystytty henkikirjoihin perustuvaan tutkimuksessa toteamaan, että näillä olisi yhteenkuuluvaisuutta. Henkikirjoihin perustavat tiedot päättyvät luovutetun Karjalan alueella vuoteen 1685.

Pyrrön sukuseuran viiriPyrrön sukuseuran viiri

"Vaakunan pohjana on kalevala -tyylinen kuvio ja p-kirjain. Kun Pyrrö on jotenkin pyöreä nimi, siitä syntyivät vaakunan kaarevat muodot"

Eetu Vihervaara, vaakunan suunnittelija.