LAATOKAN KARJALAN HISTORIA
Ihmettelin, kun Oulussa ihmiset puhuivat eri tavoin kuin vanhempani ja sukulaiseni, ja olivat muutenkin erilaisia. Samoin ihmettelin lapsena myös evakko-sanaa ja sitä, miksi isovanhempani ja vanhempani puhuivat aina Alalammesta ja Karjalasta, vaikkemme siellä koskaan käyneet. Tietenkin ajan myötä syyt selvisivät, mutta nämä asiat ovat varmasti osaltaan suunnanneet kiinnostustani vanhempieni kotiseutuun, iäksi menetettyyn Karjalaan, nimenomaan Laatokan Karjalaan, Sortavalaan ja Ruskealaan ja sen Alalammin kylään, joissa minulla oli mahdollisuus käydä ensimmäistä kertaa 1992, 53 vuotta vanhempieni evakkotaipaleen alusta.
LUOVUTETUN KARJALAN ALUE
Voin sanoa, että se käynti avasi silmäni ja jäi unohtumattomana mieleeni, koska silloin vasta tajusin täysin sen menetyksen valtavuuden ja surun, jonka sukulaiseni ja tietysti muut evakot ovat kokeneet täysin ilman omaa syytään. Historia on siitä lähtien kiinnostanut kovasti, Lyseossa tietysti 10 ja reaalissa L . Karjalan historia ja sotahistoria yleensäkin on ollut kiinnostukseni kohde, olen tehnyt toistakymmentä matkaa Karjalaan, Vienaan, Laatokan ympäri ja erityisesti Laatokan Karjalaan taistelupaikoille, pitänyt Linnalan Kansanopistossa 10 luentoa Laatokan Karjalan historiasta, Talvisodasta ja Jatkosodasta sekä nykyisen kotikaupunkini Savonlinnan miesten sotataipaleista ja taistelupaikoista, viimeisimpänä nyt menossa Barbarossa-suunnitelma ja Suomi.
Historian tuntemus on näillä matkoilla avartanut näkemystä ja tuonut uutta näkökulmaa asioihin, toisaalta auttanut ymmärtämään tapahtumien kulkua, mutta samalla myös aiheuttanut suurta ihmettelyä siitä, miten kuitenkin onnistuimme sekä Talvisodassa että Jatkosodassa säilyttämään maamme itsenäisyyden.
Kun katsoo Kollaanjokea, sen panssariesteitä ja vaatimattomia asemia, joissa toimien lopulta pysäytettiin 5 divisioonan eteneminen loppuun kuluneen 12.D :n voimin, voi vain ottaa hatun päästä ja hiljentyä. Luentosarjoja on kaiken kaikkiaan 4 pdf- esitystä, ensimmäisessä osassa on kaiken kaikkiaan 100 diaa kuvia ja tekstiä historian etenemisestä. Olen aina käydessäni luovutetun( = meiltä rosvotun) Karjalan alueilla ihmetellyt sitä, miten vähän ihmisillä on tietoa siitä, millainen tämä entinen kotiseutumme oli. Miten paljon metsittyminen on peittänyt alleen entisiä kyliä, asumuksia, koteja, joista enää kivirauniot jäljellä.
SOTAHISTORIAN ESITELMÄT:
Korpiselän alue sijaitsee 70km idästä länteen, 40km eteläsetä-pohjoiseen, vanhan Viipurin läänin pohjoisosan ääripitäjä Soanlahden ja Suistamon välissä (kuva n:o 24). Diasarja käsittelee Korpiselän historiaa ja Suomen ja Neuvostoliiton välisen sodan tapahtumia sekä kulkua.
TEHTÄVÄT LIBYASSA:
Linkit esityksiin:
RASKAS MATKA, AVUSTUSMATKA UKRANAISILLE